Infrastruktura, Promocija, Turizam

Vaučeri za odmor u Srbiji

By In

Promocija turizma u Srbiji

Dosta adolescenata u Srbiji kada ih pitate gde bi ste voleli da idete na letovanje, uglavnom ćete dobiti odgovor koji je neka evropska destinacija. Naravno u tom dobu ne razmisljaju o svojoj zemlji i koliko je poznaju.

Kada vreme malo prođe i hormoni se smire da li pomislite koliko ste svoje zemlje zaista videli i upoznali? Koliko lokaliteta ste obišli i da li baš dobro poznajete istorijiju svoje zemlje.

Mnoga obeležija širom Srbije mogu da vas podsete ili pak nauče kroz šta je sve naša zemlja prošla. Od Kraljevine pa do Republike.

Iako Srbija beleži značajan rast u oblasti turizma i broju noćenja poslednjih godina, skorašnja odluka republičke vlasti je bila potpuno genijalna sa mog gledišta.

Grafik je preuzet sa eurostat a pokazuje promenu u broju noćenja u hotelima i sličnim objektima za period JUN – SEP 2016 u odnosu na 2017. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Accommodation_and_food_service_statistics_-_NACE_Rev._2

Subvencionisanje odmora za građane Srbije za odmor u svojoj zemlji

Dakle dobijate vaučer u vrednosti od 5000 din. ukoliko ispunite navedene uslove i rezervišete odmor od minimum 5 noćenja negde u Srbiji u lokalima koje možete da dobijete na sajtu Ministarstva za Turizam.

To znači da ako idete sa još nekim dobijete subvencionisano prenoćište od 10.000 din. Možda u prvu ruku ne zvuči kao nešto ali vodimo se onom bolje išta nego ništa 🙂

Grafik opisuje odnos u prenoćištima rezidenata zemlje u odnosu na goste iz inostranstva upoređenju 2016 i 2017 godine. Izvor EuroStat. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Accommodation_and_food_service_statistics_-_NACE_Rev._2

Prednosti toga su sledeće:

  • Upoznajete svoju zemlju i time je vrednujete više, dakle kulturiloški benefit samih građana,
  • Novac koji bi ste inače izneli iz zemlje ostaje u Srbiji i podstiče lokalnu ekonomiju i zapošljavanje,
  • Od zarade lokalnih pansiona, hotela i hostela može da se investira u proširenje kapaciteta ili podizanje kvaliteta usluge
  • Gradovi i mesta mogu bolje da planiraju i očekuju veću posećenost festivalima i kulturnim dešavanjima,
  • Novac se vraća u kasu sa uplatom poreza,
  • Ovom subvencijom se može izvesti analiza
  • Verujte ima šta da se vidi u Srbiji.

Utisci i trendovi

Lično sam prevazišao čvarenja na plaži a shvatio sam da kultura može čoveka mnogo više da odmori nego ćvarenje na suncu. Povratak sa neke svetske destinacije mi je uglavnom bilo takav da mi je posle toga trebao još jedan odmor a finansije brzi laki keš kredit koji nikada neću vratiti. Dok u slučajevima city break-a ili na obali Dunava ili nekog jezera, mi više dođe kao avantura i istraživanje. Čist vazduh na nadmorskoj visini i lagane šetnje kroz svežu šumu. Za takve aktivnosti je Tara idealna i Zaovinsko jezero. Ili ako volite zamkove i srednji vek, sa Srebrnog jezera možete lagano obići Smederevsku, Remsku, Golubačku Tvrđaju koje su veičanstvene.

Treba samo raditi na promociji i na pravljenju sadržaja i zanimljivosti. Gladiti i ulepšavati mesta koliko je više moguće i inostrani gosti će sami doći. Niko ne želi da vidi prljavštinu i nered gde god da dođe. Zato moramo voditi računa o svojoj okolini i biti svesni sredine. Jer lepote kakve Srbija ima nema i neće nikada imati i jedna druga zemlja.

Trenutno našu zemlju godišnje poseti oko 2,5 miliona turista što nas dovodi na poslednju poziciju po broju turista dok je najposećenija Španija sa suludih 294,6 miliona turista godišnje.

Sve u svemu, evidentno je da projekat daje efekte i da ovakve odmore može skoro svako da priušti a uz to da se lepo odmori i upozna bolje Srbiju. Dobra ocena i preporuka prijateljima daleko se čuje. Pa i preko granice. Društvene mreže zaokupljuju pažnju svih i neko će sigurno reći, da idemo da posetim Srbiju.