Infrastruktura, Promocija

Trg Investitora

By In

PR je #1 za svaki grad

Gradska uprava je skoro najavila izgradnju “Trg Investitora”.

Od tog momenta naravno krenule su razne floskule tipa “Bolje da su pare potrosili na nesto bitnije”, “Nezaposlenost i niski standar a oni bacaju pare” itd.

*** UPDATED IMAGE ***

Iako te floskule nisu daleko od istine, grad je planom izgradnje Trga Investitora ustvari uradio vrlo dobru stvar. Kako? Oni koji nisu živeli u Sremskoj Mitrovici pred 10-15 godina neće se sećati momenata kada je privreda bila na svom minimumu. Kada su pukli veliki državni kombinati i firme kao što su bili Mitros, Matroz, Mašinska Industrija Ventila, Drvni Kombinat i drugi. Sve su to bile firme koje su direktno ili indirektno upošljavale više hiljada stanovnika Sremske Mitrovice.

 

Uzrok i posledice

Nakon što je nastao krah privred posle godina sankcije, inflacije i građanskih sukoba nakon promena 2000. Mnogi investitori su “došli” bolje rečeno “dovučeni” ovde. Zanemarićemo njihove motive i sve subvencije koje su davane za to. Ono što je bitno jeste da danas imamo ponovo nižu stopu nezaposlenosti nego što je bilo ranije. Te firme koje su došle i zaposlili ljude su direktno uticale na podizanje kvaliteta života i perspektive male provincije kakva je Sremska Mitrovica bila.

Ekonomski sumrak koji se namakao nad Sremskom Mitrovicom, bivao je razbijan malo po malo. Sa svakim novim radnim mestom grad je bio svetliji i pristupačniji za život. Jedno radno mesto ili jedan zaposleni nije značio ugodan život za jednog čoveka, nego često egzistenciju za jednu četvoročlanu porodicu.

 

Nova era

Kada su u Sremsku Mitrovicu došli Meller današnji Eaton, Luvata, Cooper Standard, ponovo pokrenut Mitros i druge firme sa stranim kapitalom, koje su donele najvredniju stvar a to je bilo tržište za plasman roba, nova era grada je počela. Jeste svako radno mesto i dalje bilo subvencionisano. Što nije uvek najbolji način za podrsticaj. Svakako je bio efikasan i danas posle 18 godina grad skoro da se suočava sa manjkom kvalifikovane radne snage.

 

Trg Investitora simbolika

Zahvaljujući investitorima koji su došli u Sremsku Mitrovicu i pružili svakom njenom građaninu direktnu ili indirektnu podršku, radno mesto, nadu da će ih još doći, donacija i drugih aktivnosti zasigurno su zaslužili jedno veliko HVALA!

To hvala će moći da vide svaki put kada budu ulazili u Sremsku Mitrovicu.

 

P.S. Lokacija gde se gradi Trg Investitora je inako bezvredan.