Higijena Grada

Psi lutalice i Psi ljubimci

By In

Nije bas skorasnja vest ali je jedna od boljih koje sam skoro cuo a to je da je KPZ napravio azil za pse lutalice i da osudjenici rade sa tim istim psima.

Svi mestani znaju kakvi su veliki problemi bili sa psima lutalicama, a bilo je i nekih čaršijskih priča da su psi lutalice iz okolnih mesta hvatani i donošeni u grad gde su puštani. Ne znam koliko ima istine u tome i da li je grad ranije imao mogućnost da reši taj problem pa su iz tog razloga ostala mesta “deportovali” svoj problem u naš grad.

No bilo kako bilo, sad kada je taj problem rešen ostaje i dalje problem sa kucnim ljubimaca.

Verujem da ste, ne retko, se šetali gradom i naišli na čoveka koji vodi psa od kog ste se uplašili ili pomislili da može da vas ugrize.

Ja sam više puta i to često vlasnik sa psom koji je pušten sa lanca i trči okolo. U glavi bih vrteo film unazad da nisam možda negde mazio nekog drugog psa ili mačku što bi moglo da izazove psa da me napadne. Uglavnom su to kućni ljubimci koji ne napadaju ljude ali strah je svakako prisutan.

Drugi problem je što su često psi dresirani ali ne i vlasnici. Pa tako često nered koji ostane posle nego psa vas dovodi u nedoumicu da li je to bio vlasnik psa ili pas lično. Dakle ostavljanje izmeta ljubimaca na zelenim površinama je problematično jer tuda i deca prolaze i igraju se ili podižu nešto što im je zanimljivo i može da se desi da to bude i pseći izmet.

Mišljenja sam da i to treba staviti u okvire neke regulative pa evo mog predloga rešenja i to hronološki:

  1. Obezbediti u svakoj mesnoj zajednici prostor za istrčavanje pasa sa odgovorajućom opremom (kantama za smeće, ogradom, klupama itd.)
  2. Nakon toga u dogovoru sa lokalnim organizacijama (tipa Kanis) doći do narta pravilnika za pse i obaveza za nošenjem korpe.
  3. Uvesti odgovarajuće kazne za nepoštovanje odredbi pravilnika o držanju i šetanju pasa na javnom mestu koje bi Komunalna Policija izricala na terenu.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.