Higijena Grada, Infrastruktura

IZNENADJENJE – Sneg u Januaru

By In

Naslov je čist clickbait. Ali tema jeste vezana za sneg i trenutno pravno uređenje obaveza stanara u stambenim zajednicama.

Obaveza stanara da čiste sneg

Svake godine kada padne sneg prvo kreću obaveštenja u vidu pasivnih pretnji. Pa mediji iz godine u godinu ponavljaju jedno te isto. Da je obaveza stambenih zajednica i vlasnika stambenih objekata i lokala da očiste sneg ispred svoje jedinice.

Link do slicnih vesti (pretnji):

2012. – https://www.kurir.rs/vesti/beograd/541963/ciscenje-snega-i-leda-obaveza-svih-u-gradu

2018. opet – https://www.blic.rs/vesti/beograd/upravnici-stanari-ili-neko-treci-evo-ko-je-u-zgradama-zaduzen-za-ciscenje-snega/tkfr0ns

2018. – https://www.blic.rs/vesti/beograd/ako-ne-ocistite-sneg-ispred-vase-kuce-ili-zgrade-prete-vam-paprene-kazne/ez78py8

Zakonski okviri

Ako pogledate Odluku o kućnom redu u stambenim zgradama, u članu 9 stav 3 stoji sledeće.

“Stanari su dužni da obezbede čišćenje snega i uklanjanje leda ispred zgrade. “

U suprotnom se mogu orediti kazne po članu 30, koji kaže:

“Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se prekršaj zgrada kao pravno lice ukoliko organ
upravljanja zgradom:
1. za vreme kiše, snega i drugih vremenskih nepogoda, ne obezbedi da prozori na stepeništu, svetlarnicima, tavanu,
podrumu i drugim zajedničkim prostorijama i zajedničkim delovima zgrade budu zatvoreni ili ne obezbedi čišćenje snega i
uklanjanje leda ispred zgrade. (član 9. stav 1. i 3.) “

Pusti filozofiju vataj lopatu

I tako uvatim lopatu i krenem da razgrćem sneg koji još pada. Kada sam očistio ispred ulaza pogledam preko puta i vidim da još niko od komšija nije očistio. Drugi ulaz zgrade niko nije pipnuo ali ne marim. No druga briha me snašla. Sad kada sam očistio prilaz zar da ostavim i sačekam da padne sneg. Pređem u radnju i kupim dve kutije soli i prospem pred ulaz da se ne bi zalediolo ili zadržavao sneg.

I onda se setih da sam negde pročitao da Mesne zajednice nabavljaju industijsku so i dele stambenim zajednicama da prosipaju pred ulaze.

2017. – https://www.blic.rs/vesti/beograd/opstina-zemun-poziva-gradane-da-uzmu-industrijsku-so-za-posipanje-trotoara/4ygjcll

2019. – https://www.blic.rs/vesti/beograd/kakva-ironija-posao-po-industrijsku-so-poljubio-vrata-mesne-zajednice-pa-dobio/c8w29sg

2018. – https://www.blic.rs/vesti/beograd/pripremite-se-za-led-pocela-podela-industrijske-soli-na-savskom-vencu-i-starom-gradu/b39xp55

2012. – https://www.blic.rs/vesti/beograd/pocela-podela-soli-za-posipanje-trotoara-na-novom-beogradu/6gj66bb

2012. – https://www.blic.rs/vesti/beograd/podela-industrijske-soli-na-paliluli/lge0mgt

A sad IZNENAĐENJE a nije sneg

Vodeći se vestima koje sam godinama čitao i novim okolnostima (od skoro živim u zgradi), nazovem Mesnu zajednicu. Na telefon mi se javi ljubazna gospođa i na pitanje o industrijskoj soli ostade sasvim zatečena. Odgovor je bio da oni nikada nisu nabavljali niti delili.

Sasvim realno. Ali gospođa mi takođe reče da možda pozovem Komunalije i pitanj njih ili Srem-Put.

Nebilo mi teško, “Dobro jutro, jel sam dobio Komunalije?”, da bi na isto pitanje dobio nesiguran negativan odgovor koji je posle konsultacija sa kolegama iz kancelarije postao siguran. Ni Komunalije ne dele industrijsku so.

Sa tim saznanjem sam odustao od Srem-Put-a obzirom da znam da oni sigurno imaju ali za svoje potrebe.

Poenta

Kao što u drugim mestima postoji praksa nabavke industrijske soli i deljenje stambenim zajednicama, to je nešto to bi bilo lepo primeniti i kod nas. Ne bih da ulazim ko će i kako nabaviti ali svakako bi moglo npr Gradsko Stanovanje obzirom da se placa jednaka mesecna naknada za održavanje zgrada.

To bi bila dobra praksa je bi se time stimulisali stanari da vrše svoju (voljno/nevoljnu) dužnost sa podrškom Mesne zajednice ili Grada u celini.

Kada bi govorili o ceni, npr jedan džak od 25 kg industijske soli koja ima dejstvo na niskim temperaturama staje od 350-600 din sa PDV-om.

Pozivajući se na informacije koje je Gradsko Stanovanje objavilo početkom 2018. godine da postoji više od 230 registrovanih stambenih zajednica u Sremskoj Mitrovici. Prostom računicom možemo doći do cifre od 230.000 dinara za nabavku soli za svaku jedinicu po 50 kg sa prosečnom cenom 500 dinara.

To bi bio sigurno jedan pristojniji način komunikacije i podsteka umesto pretnje kaznama.

Da ne spominjem neka sofisticiranija resenja kao na slici.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.