Dažbine

Mora se umreti i platiti porez!

By In

Ukoliko živite u Sremskoj Mitrovici vrlo je verovatno da ste od nove godine dobili da platite porez na nepokretnosti.

Porez pretstavlja jedan od najvećih načina za prihodovanje grada i na osnovu toga planira dalje delovanje.

Iako je porez prilično korektno proračunat i sačinjen postoji jedna zamerka na celokupan način naplate.

Porez se plaća kvartalno u jednakim mesečnim ratama koje treba sami da izmirujete u određenom periodu. Dakle na kraju godine četiri uplatnice koje ste dobili treba da uplatite u nekoj od banaka ili pošti.

Ukoliko uplatite sve na vreme ostvarićete popust od 10-15% iz razloga što ste redovan platiša. Nećete ostvariti popust ukoliko redovno izmirenje dugova uračunava i reprogram od zaostatka. To je prilično razumno obzirom da ste redovni u izmirivanju svojih dugova i niste kasnili.

Međutim lično smatram da je izostala klauzula ili pogodnost za one građane koji svoj porez izmire u celosti još u prvom kvartalu. Ukoliko je neko u toj mogućnosti definitivno se ostavlja prostor da ukoliko izmiri svoj celokupan dug za porez jednokratnom uplatom do kraja marta, ostvari popust na narednu godinu u iznosu od npr 25%. Time bi se budžet brže punio i brže bi se izvršavao.

U trenutnoj siguraciji redovne platiše i oni koji izmiruju porez u celosti su izostavljeni iz sistema nagrađnivanja (povlađivanja), što je u suštini neravnopravan položaj u odnosu na one koji odaberu da plaćaju svoj porez u kvartalnom iznosu.

Znam da je u danasnje vreme tesko poverovati da takvi ljudi postoje, ali svakako ne treba ih izostaviti ukoliko postoje.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.